Ia parte!

Confruntarea viitoarei generații cu provocarile politicii externe ale Europei de Est

27 octombrie 2016

Noile provocari la adresa securitații și politicii externe cauzate de agresiunea Rusiei și anexarea Crimeei in 2014 trebuie abordate prin raspunsuri regionale colective și sprijin reciproc. Romania, constransa de resurse limitate și preocupari individuale de securitate, a avut o reacție relativ redusa la criza din Ucraina. O cooperare regionala mai stransa, prin identificarea și dezvoltarea intereselor și prioritaților comune este necesara pe termen lung pentru a promova stabilitatea și prosperitate regionala.

Viitoarea generație de lideri și experți in politica externa in Europa de Est - actualii studenți  in domeniile studiilor europene și regionale -  științelor politice și relațiilor internaționale, istorie și economie, etc.trebuie sa cunoasca principalele provocari cu care se confrunta regiunea din care face parte Romania pentru a putea avea impact asupra politicii regionale.

Atelierul creeaza cadrul pentru dezbaterea politicii externe și de securitate regionala a Romania și sprijinirea schimbului de idei intre actuala și viitoarea generație de experți și factori de decizie din regiune pentru a identifica abordari inovatoare, care sa contribuie la o mai buna cooperare regionala. Participanții vor avea posibilitatea sa iși aprofundeze cunoștințele de politica externa și de securitate in Europa de Est și sa contribuie in mod direct cu idei și soluții inovatoare la un document final pe baza recomandarilor facute, care va fi distribuit instituțiilor guvernamentale de profil in regiune.

Participand, vei putea:

  • Face schimb de idei cu alți viitori experți și decidenți in politica externa in Europa de Est
  • Sa te familiarizezi cu abordarile actuale și provocari cu care se confrunta regiunea din care faci parte

  • Identifica noi domenii de cooperare, in scopul de a contribui la o vecinatate stabila, sigura și democratica

  • Contribui la dezvoltarea unei liste cuprinzatoare de provocari și recomandari din perspectiva generației tale, care va ajunge la instituțiile guvernamentale de profil

 

Selectia participantilor

  • Participarea este gratuita. Vor fi selectați 15-20 de studenți interesați de subiectele discutate și motivați sa contribuie la dezbaterea politicii externe și de securitate regionala a Romaniei;

  • Cei interesați sunt rugați sa trimita CV-ul la adresa conferinte.cse@gmail.com pana la 23 octombrie;

  • Cei selectați vor fi anunțați prin email. Participanții vor obține un certificat de participare.

 

Program:

  • 09:00 - 09:30 Introducerea participanților și prezentarea atelierului
  • 09:30 - 11:00 Ucraina și Crimeea - criza și provocari la adresa securitații regionale
  • 11:00 - 11:30 pauza cafea
  • 11:30 - 13:00 Ucraina și Romania - idei de cooperare regionala
  • 13:00 - 14:00 pauza de masa cu catering
  • 14:00 - 15:30 Republica Moldova - alegeri și prioritați de politica externa
  • 15:30 - 16:00 Pauza cafea
  • 16:00 - 17:00 Republica Moldova și Romania - idei de cooperare regionala
  • 17:00 - 17:30 wrap-up și concluzii

Pentru o mai buna desfașurare a atelierului, participanții sunt incurajați sa consulte urmatoarele materiale

Atelierul este organizat de Fundația Hanns Seidel Romania cu susținerea Centrului de Studii Europene al Universitații `Alexandru Ioan Cuza` din Iași și va fi condus de Iulia Joja, fosta bursiera Hanns Seidel și expert pe probleme de securitate și aparare euroatlantica și Teodor Moga, lector CSE-UAIC, expert in domeniile spațiului post-Sovietic, PEV și PaE.

Iulia Joja a studiat Științe Politice și Relații Internaționale la Freie Universitat Berlin, SNSPA București, Kings College London War Studies și a lucrat la ONU, Ministerul de Externe al Romaniei, Parlamentul European, NATO și Administrația Prezidențiala a Romaniei.

Teodor Moga a studiat Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea din Manchester, UAIC Iași și Universitatea St. Gallen și a lucrat la Ambasada Marii Britanii, București, Comisia Europeana, Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, Paris și Centrul European George C. Marshall pentru Studii de Securitate, Garmisch-Partenkirchen.

 

 


CENTRUL DE STUDII EUROPENE

FACULTATEA DE DREPT

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IASI
Bulevardul Carol I, nr. 19
,  Iasi - 700507, Romania
Phone +40.232.201.318; Fax +40.232.2018.18; e-mail:
studeur@uaic.ro